Пар чињеница о папагајима

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailby feather

Папагаји припадају великој групи птица која поседује велики број особина различитих у односу на друге птице. Основне одлике по којима се папагаји разликују од већине других врста птица су:

  1. закривљен масиван кљун,
  2. зигодактилија – међусобно наспрамна по два прста на ногама,
  3. способност опонашања људског говора и звука из околине,
  4. способност коришћења ногу за прихватање хране и оруђа (палма какаду – Probosciger aterrimus),
  5. перје упадљивих боја.
Strigops habroptilus, camouflage

Какапо (Strigops_habroptilus) – једини папагај нелетач и најтежи од свих познатих папагаја By Mnolf [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Величина ових птица варира од непуних 9 cm (Склатеров микропсита папагај – Micropsitta pusio) до 1 m са репом (ара хијацинта – Anodorhynchus hyacinthinus). Притом, као критеријум за одређивање величине птице узета је дужина птице са репом. Када би се гледала масивност птице, најкрупнији би био палма какаду, а најтежи какапо.

Осим какапоа, који не уме да лети, сви папагаји су вешти летачи. Углавном се хране биљкама, мада неће оклевати да поједу и храну животињског порекла (ситније инсекте и љихове ларве, стрвине, па чак и ситне птице и сисаре), као и храну богату минералима (љуске од јаја, глина и сл.). Већина врста је моногамна, што значи да се парови формирају за цео живот. Махом се гнезде у дупљама дрвећа, с тим да има врста које користе термитњаке и дупље у стенама и земљи или сами праве гнезда (папагај калуђерица – Myopsitta monachus). Просечан животни век зависи од врсте до врсте и креће се у распону од 10 година, код малих,  до преко 80 код великих папагаја.

Anodorhynchus hyacinthinus

Највећи папагај – ара хијацинта (Anodorhynchus hyacinthinus) Hank Gillette [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Осим малог броја изузетака, све папагаје одликује интелигенција, друштвеност и прилагодљивост, због чега су освојили срца многих авикултуриста и постали омиљени станари у многим домовима широм света. Због поменутих особина, папагаји су веома популарни као љубимци, што је проузроковало да су многе врсте угрожене до те мере да им прети опасност да изумру у природи. Неке од најугроженијих врста папагаја су:

  1. спикс ара (Cyanopsitta spixii) – сматра се изумрлом у дивљини,
  2. златотрба неофема (Neophema chrysogaster) – популација процењена на само 50 јединки,
  3. какапо (Strigops habroptilus) – само 126 јединки је нађено у дивљини,
  4. Cyanoramphus malherbе – процене броја јединки у дивљини у зависности од аутора варирају у опсегу 290-690,
  5. маурицијски александар (Psittacula eques) – око 500 јединки живи у својим природним стаништима.
Означено са: , , , , , , , , , , , ,

Оставите одговор