Папагаји су леваци?

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailby feather

Као што људи могу бити леворуки, десноруки и амбидекстрозни, папагаји могу бити „левоноги“, „десноноги“ или могу да користе обе ноге, при држању предмета и при храњењу. Ова особина папагаја, поприлично неважна обичним љубитељима птица па и одгајивачима, веома је интересантна научницима, који су истраживали која је нога доминантна код појединих врста папагаја и зашто.

Истраживања која су вршена на аустралијским папагајима су показала да је већина папагаја левонога. Скоро 50% посматраних птица је левоного, нешто више од 30% радије користи десну ногу, док је остатак посматране популације „неопредељен“ по овом питању.

Осим удела појединих категорија папагаја по питању коришћења одређене ноге при исхрани  и манипулацији предметима, научници су утврдили и то које врсте папагаја припадају којој категорији као и у којој мери је коришћење леве, десне или обе ноге повезано са величином папагаја.

Мали александар (Psittacula krameri) користи десну ногу

Највише малих александара (Psittacula krameri) спада у дешњаке – By JayDalal5 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Сви какадуи, са изузетком ружичастог папагаја (Eolophus roseicapillus), су левоноги, с тим да док су мали често испробавају обе ноге, да би на крају користили леву ногу. У дешњаке спадају припадници подфамилије Psittaculini (еклектуси, александри и др.), док међу папагајима из подфамилије Platycercini (розеле, какарики, певајући папагаји и др.) има свих поменутих категорија.

Какарики (Cyanoramphus novaezelandiae) - амбидекстрозан папагај

Какарикији (Cyanoramphus novaezelandiae) спадају у „неопредељене“ папагаје

Интересантан је и податак да је већина мањих папагаја „неопредељена“ по питању коришћења одређене ноге, док крупнији папагаји имају једну доминантну ногу (углавном леву). Такође, оне врсте папагаја које је хране крупнијом храном скоро увек имају једну доминантну ногу, за разлику од врста које се хране ситнијом храном (семенке трава, пупољци, ситни плодови и сл.).

Ако нисте до сада, обратите пажњу на вашег пернатог пријатења док једе или док се игра и јавите нам да ли је левак, дешњак или га ово питање уопште не занима.


Извори:

  1. Behavioural Ecology – Oxford Journals – The evolution of lateralized foot use in parrots: a phylogenetic approach
  2. Daily Mail – Why right-footed parrots are the odd ones out in bird kingdom

 

Означено са: , , , , , , , ,

Оставите одговор