Ко је коме род?

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailby feather

Папагајима припада преко 350 врста птица (по неким ауторима 372 врсте сврстане у 86 родова) које насељавају тропска и суптропска подручја Африке и Мадагаскара, Азије, Аустралије и Новог Зеланда, Океаније, Северне и Латинске Америке. На основу података о заједничком претку, карактеристика грађе, понашања и других мање значајних одлика, сви папагаји су груписани у три главне натпородице – Psittacoidea, Cacatuoidea и Strigopoidea.

Натпородица Psittacoidea
 1. породица Psittacidae:
  1. потпородица Arinae,
  2. потпородица Psittacinae,
 2. породица Psitaculidae:
  1. потпородица Agapornithinae,
  2. потпородица Psittacellinae,
  3. потпородица Platycercinae,
  4. потпородица Loriinae,
  5. потпородица Psittaculinae.
 3. породица Psitrichasidae:
  1. потпородица Psittrichasinae,
  2. потпородица Coracopsinae.

Натпородица Psittacoidea („прави папагаји“) обухвата највећи број, међусобно веома разноликих врста папагаја. У „праве папагаје“ спадају конури, аре (макао) и амазонци (потпородица  Arinae), жакои и сенегалци (потпородица Psittacinae), љубавне птице (потпородица Agapornithinae), александри и патуљасти (пигмејски) папагаји (потпородица Psittaculinae), лорији, тигрице и „смоквини папагаји“ (потпородица Loriinae), широкорепи и „земљани“ папагаји (потпородица Platycercinae) и „тиграсти папагаји“ (потпородица Psittacellinae). Фамилија Psittrichasiidae обухвата две интересантне групе папагаја – орласте (потпородица Psittrichasinae) и ваза папагаје (потпородица Coracopsinae).

Psittacoidea је широко распрострањена, морфолошки и еколошки веома разноврсна група папагаја. По морфолошкој грађи и величини, ова група папагаја је веома разноврсна и обухвата веома мале птице кратког репа (нпр. љубавне птице, Склатеров микропсита папагај), као и велике дугорепе птице, међу којима је и највећа врста папагаја на свету (ара хијацинта – Anodorhynchus hyacinthinus).

Myopsitta monachus

Папагаји калуђерице (Myopsitta monachus) су познати по томе што граде велика гнезда

Популације „правих папагаја“ настањују најразноврснија станишта, од влажних тропских и суптропских шума, до сувих слабо пошумљених и отворених станишта свих континената, осим Европе и поларних области. Имајући у виду велику разноврсност станишта која насељавају, ови папагаји су развили најразличитије стратегије исхране и разможавања. С тим у вези, папагаји ове групе се гнезде у свим могућим дупљама (у дрвету, земљи, термитњацима или стенама), а неки, као папагаји калуђерице (Myopsitta monachus), граде велика гнезда. Иако већина врста спада у птице станарице, има и врста које спадају у селице – као нпр. ластавичави папагај (Lathamus discolor) и златотрба неофема (Neophema chrysogaster). Иако им је храна биљног порекла основа исхране, неке врсте се хране и храном животињског порекла, поленом (потпородица Loriinae) па чак и маховинама и лишајима (патуљасти (пигмејски) папагаји – род Micropsitta).

Натпородица Cacatuoidea
 1. потпородица Nymphicinae,
 2. потпородица Calyptorhynchinae,
 3. потпородица Cacatuinae.

Натпородици Cacatuoidea припадају потпородице Calyptorhynchinae, Cacatuinae („прави какадуи“) и Nymphicinae (папагаји нимфе). Осим какадуа, овој натпородици припадају и папагаји нимфе, чије је систематско место често предмет полемика између орнитолога. Сви представници ове групе папагаја настањују подручја Аустралије, Тасманије, Индонезије, Филипина, Нове Гвинеје и Соломонских острва. Од осталих папагаја их разликује упадљива ћуба коју могу покретати у зависности од расположења. Сви какадуи, осим нимфа папагаја, су велике птице, махом црне сиве и беле боје. Изузетак од овог правила су:

 1. инка (Мичелов) какаду (Lophochroa leadbeateri) – доминирају розе и бела бој перја,
 2. розе какаду – галах (Eolophus roseicapillus) – перје сиво-розе боје и
 3. хелмахера (ганг-ганг) какаду (Callocephalon fimbriatum) – перје махом сиве боје, са местимично распоређеним перјем жуте, наранджасте и црвене боје, са јарко црвеним перјем на глави.
Kakadui i nimfe - geografska rasprostranjenost

Географска подручја насељена натпородицом Cacatuoidea. By BlankMap-World6.svg: Canuckguy (talk) and many othersderivative work: Ucucha (BlankMap-World6.svg) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Какдуи спадају у најбучније папагаје. Осим што се оглашавају веома гласно, познати су и по томе да се оглашавају са широком лепезом различитих „песама“. По природи су дружељубиви, тако да не чуди чињеница да се често срећу мешана јата, која се састоје из више врста какадуа. У природним стаништима фармери их сматрају штеточинама, зато што често нападају усеве.

Callocephalon fimbriatum - пар

Пар ганг-ганг какадуа – Callocephalon fimbriatum. By David Cook Wildlife Photography [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Натпородица Strigopoidea
 1. породица Nestoridae,
 2. породица Strigopidae.

Групи са најмање врста припадају папагаји натпородице Strigopoidea са два рода Nestor и  Strigops, са укупно три врсте – кака (Nestor meridionalis), кеа (Nestor notabilis) и какапо – (Strigops habroptilus). Ово је једна од најинтересантнијих група папагаја, како по питању њихове морфологије, тако и по питању понашања. Настањују територије Новог Зеланда и оближњих острва.

Kea - nestor notabilis

Кеа (Nestor notabilis) – By Markus Koljonen (Dilaudid) (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Роду Nestor припадају само две врсте – кеа и кака. Од ове две врсте, кеа папагаји се истичу са интересантним особинама које нису својствене другим папагајима. Једна од карактеристичних одлика кеа папагаја је да се, поред хране биљног порекла, хране и месом. Осим што једу месо са угинулих животиња у стању су да убију и поједу и ситније животиње, попут птића других врста птица. Такође, кеа папагаји су се прилагодили на присуство људи, тако да их је могуће видети како траже храну у контејнерима за отпадом и другим местима где је могуће наћи храну. Чињеница су отпорни на ниске температуре им је омогућила да настане и веће надморске висине, које су већи део године покривене снегом. У прилог тврдњи да су кее велики опортунисти, говори и податак да су их у прошлости фармери оптуживали да нападају и убијају овце – овај податак је 1993. године и потврђен, тако што су напади ових птица на овце снимљени камером.

Слично ка папагајима и какапо је јединствен. Осим што је најтежи папагај на свету, ово је и једини папагај нелетач. Поред ове две особине, какапо поседује још једну интересантну одлику – активан је углавном ноћу.

Означено са: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставите одговор