Да ли је папагај прави љубимац за мене?

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailby feather

Чување кућних љубимаца, без обзира на врсту, јесте хоби који захтева одговорно понашање од особа које имају или желе кућног љубимца. Кућни љубимци су жива бића која захтевају доста пажње и љубави и птице никако нису изузетак од овог правила. Сваки потенцијални власник папагаја би требало да зна да, од момента набавке папагаја, преузима обавезе које мора испуњавати сваког дана, све док има свог пернатог љубимца.

Имајући у виду написано, побројаћу неколико важних питања на која сваки потенцијални власник мора да одговори потврдно, уколико жели да има здравог и срећног папагаја:

  1. да ли имам довољно простора у стану?
  2. да ли неко од укућана (или ја) има проблема са алергијама?
  3. да ли имам слободног времена које могу посветити папагају?
  4. да ли сам спреман да чистим за папагајем?
  5. колико сам осетљив на буку?
  6. да ли имам још љубимаца?
  7. који су моји мотиви за набавку папагаја?
1. Да ли имам довољно простора у стану?

Главни предуслов за гајење папагаја јесте расположив простор у стану, и то не само за кавез, који може бити великих димензија, већ и за одлагање резерви хране и остале опреме (великих стајалица и играоница, пре свега). Поред простора није ништа мање битна чињеница да ли постоји једна или више соба у стану због потребе да се птица некад одвоји од осталих укућана, било због несносне буке коју може правити, било због опасности од кухињских испарења. Поред величине стана треба узети у обзир и окружење, које често није благонаклоно према буци коју неке врсте папагаја могу произвести.

2. Да ли неко од укућана (или ја) има проблема са алергијама?

Алергија некога од укућана на перут и прашину из перја може бити проблем при одабиру кућног љубимца, јер нису све врсте папагаја подједнако подложне стварању ових честица. Укратко, перут настаје ломљењем честица са пера, када птица сређује перје, док је прашина продукт финих елемената паперја, које има заштитну улогу ког птица.

У односу на перут, више проблема по респираторне органе може узроковати прашина из паперја. Иако све врсте папагаја прозводе ову прашину, највише је има код нимфи, какадуа и жакоа, и то треба узети у обзир при избору птице.

Дакле, уколико неко од укућана има алергију на перут и прашину из пера птица, а жели папагаја љубимца, пожељно је да бира врсе које производе мање ових честица (никако није обавезно), као и да никако не држи птицу у просториј и у којој спава. Такође, за ублажавање алергијских реакција на птице, препоручљиво је више проветравња просторије у којој је птица, коришћење јонизатора ваздуха и, по мени најбољи начин, што чешће купање птица, које не само да смањује количину расутих честица перути и прашине из перја, већ и побољшава изглед перја и обогаћује живот птице у заточеништву.

3. Да ли имам слободног времена које могу посветити папагају?

Папагаји су изразито друштвене и изузетно интелигентне животиње којима је друштво неопходно како би имале здрав и леп живот (колико год је то у заточеништву могуће). Под овим се не подразумева бар 2-3 сата борављења у истој просторији са птицом, већ бар толико активног дружења са истом. Дакле, папагајима треба посвећивати пуно пажње, дружити се с њима, учити их како да се играју са играчкама, помагати им у истраживању за њих поприлично непознатог окружења у којем живе и још много тога. Уколико им се не посвети пажња, велика је вероватноћа да ће наши пернати љубимци испољити нека (или сва) негативна понашања, међу којима су најчешћа:

  1. неконтролисано крештање,
  2. агресивно понашање и
  3. самоповређивање и чупање перја.

Поменута негативна понашања се јако тешко отклањају или ублажавају, уколико се испоље. Занемаривање постојања неког од негативних понашања папагаја често доводи до појаве нових и појачавања постојећих. Уколико власник птице не успе да се избори са оваквим понашањем птице или не предузме ништа, најчешћи исход уклањање птице из дома.

Папагај са почупаним перима (By Matthew Wilson (Picasa Web Albums) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons)

С обзиром на истраживачки дух који ова створења поседују, треба их у сваком тренутку чувати од разних кућних опасности: прикључака за струју, провидних делова намештаја и прозорских стакала, огледала, отвореног посуђа (лонаца, чаша и сл.), рингли, кухињских испарења (посебно од тефлонског посуђа!), отровних кућних биљака, других кућних љубимаца и др. Ако се овоме додају и редовне активности око чишћења кавеза и опреме, давања воде и хране, добија се јаснија слика о количини времена које је потребно посветити папагајима.

4. Да ли сам спреман да чистим за папагајем?

Папагаји су јако чисте и уредне животиње, додуше, на себи својствен начин. Здрава и весела птица никада неће бити неуредна и прљава сама по себи, што не значи да исто важи и за место њеног становања. Ма колико биле уредне и чисте птице, папагаји не умеју да почисте за собом, тако да су разбацане семенке, делови непоједеног воћа и поврћа, перје и перут (прашина) неизбежна стварност у сваком дому са папагајем. Када се овоме дода и неред који је последица неуморног грицкања намештаја и свега што им дође под кљун, није тешко закључити да папагаји захтевају власника коме не смета да чисти за њима, и да их усмерава да своју потребу за грицкањем свега и свачега задовоље са одговарајућим играчкама.

5. Колико сам осетљив на буку?

Сви папагаји имају потребу да се оглашавају. Разлози за оглашавање могу бити разни – међусобна комуникација унутар јата, испољавање задовољства/незадовољства, обраћање укућанима, скретање пажње на себе, страха и др. У зависности од врсте папагаја, оглашавање може бити различито, како по трајању тако и по интензитету. Поједине групе папагаја (аре, конури, какадуи и амазонци) имају изузетно оштар (пискав) глас, који многим људима може сметати. Ово је нарочито важно уколико се папагај држи у стану, јер прегласно оглашавање може подједнако сметати и власницима и комшијама. У оквиру поменутих група постоје и тише врсте, тако да се при избору птице треба распитати о томе колико је гласна (уколико постоји могућност да ће оглашавање птице некоме сметати).

Поједине врсте папагаја умеју да буду веома бучне (By Vic Brincat (Flickr) [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons)

Иако је оглашавање папагаја сасвим нормална појава, која по интензитету и трајању варира од врсте до врсте, изузетно дуго и гласно оглашавање папагаја често може бити показатељ њиховог незадовољства услед запостављености или знак неке болести. Тада је најбоље консултовати ветеринаре и искусне одгајиваче папагаја.

6. Да ли имам још љубимаца?

У случају да будући љубимац није и једини у породици, треба размислити о потенцијалним проблемима држања више љубимаца у стану. У зависности од тога да ли су остали љубимци папагаји (исте или неке друге врсте) или не, различити су проблеми који се могу јавити. Најчешћи је случај да нови папагај може бити жртва територијалних папагаја или животиња које их сматрају својим пленом (пси и мачке, најчешће), а такође и они сами могу испољавати нетрпељивост према љубимцима који већ живе у стану.

Не треба дозволити контакт папагаја и других љубимаца без надзора некога од укућана (By Don Wecua (Wecua) [Public domain], via Wikimedia Commons)

Такође, иако су познати случајеви пријатељског понашања животиња које су у природним условима грабљивица и плен, међусобне контакте ових животиња треба увек надзирати, у циљу спречавања немилих сцена између ових животиња.

7. Који су моји мотиви за набавку папагаја?

Једно од најважнијих питања јесте питање разлога за набавку папагаја. Уколико је то жеља за доказивањем код другара или комшија (птица као статусни симбол), чисто естетски мотив (боја птице нам се уклапа у ентеријер), импулсивна одлука након доласка из Зоо врта или од пријатеља који има папагаја, или, што је најгоре, жеља да се од папагаја направи циркуска животиња, онда га је боље и не набављати.

Закључак

На крају излагања треба рећи да су ово само нека од питања која сваки потенцијални власник папагаја треба себи да постави и да покуша што искреније да одговори на њих. Негативан одговор на било које од њих је сигуран показатељ да папагај и није баш најбољи избор.

Tреба имати у виду да, за разлику од паса и мачака, папагаји нису домаће, већ дивље животиње, те да се не могу понашати попут животиња које су хиљадама година одабиране тако да својим изгледом и понашањем одговарају човековим потребама. Отуда је понашање папагаја често јако непредвидиво и много мање подложно контроли у односу на одомаћене кућне љубимце.

На крају, не треба заборавити ни финансијски аспект гајења папагаја, који се не мери само ценом јединке, већ и новцем који је неопходно потрошити на довољно простран кавез, храну, играчке, ветеринарску негу и др. Све набројано треба имати у виду како би се избегле ситуације у којима разочарани власници птица чине све да се отарасе својих дојучерашњих нераздвојних другара. Које су то активности у питању, не морам ни да помињем.

Означено са: , ,

Оставите одговор