Браон уши или зелени обрашчићи?

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailby feather

Често се дешава да, одгајивачи и љубитељи пирура папагаја, са намером или без ње, не праве разлику између две најраспрострањеније врсте: брауноухе пируре (Pyrrhura frontalis) и молина пируре (Pyrrhura molinae). Један од разлога је свакако схватање одређеног броја људи, да су сви пирура папагаји припадници једне врсте „брауноухи папагај“, а да су морфолошки различите јединке заправо подвсте или чак расе (као код паса и мачака).

Иако је истина да немају сви пирура папагаји јасан статус ни у научним круговима, и да се цела група ових папагаја сматра комплексом врста, то није случај са брауноухом и молина пируром (страни назив „зеленообрази конур“). Ако између неких врста пирура папагаја и не постоји јасна морфолошка разлика (нпр. комплекси picta и leucotis), код поменутих пирура је она јасна.

Pyrrhura_molinae

Pyrrhura molinae (молина пирура) By Australianaviculture (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Главна одлика молина пирура на основу које их је могуће разликовати од брауноухих пирура јесте боја репа. Код молина пирура реп је у потпуности црвене боје, док је код брауноухих пирура црвен са доње стране. Са горње стране репа, маслинасто – зелена боја се од корена прелива у нарандџасто – црвену на врху.

Pyrrhura_frontalis

Pyrrhura frontalis (брауноуха пирура)

Друга значајна одлика молина пирура је боја главе. Глава молина пирура је, од чела до темена сиво – црне до црне боје, док је код брауноухе пируре зелена, са танким тамно-црвеним појасом на челу, одмах изнад ноздрва. Иако обе врсте имају сличну боју грудног перја, код молина пирура се овај појас простире више ка стомаку, који често није тамно  црвен као што је то случај код брауноухих пирура. Такође, у литератури се наводи да су молина пируре нешто ситније од брауноухих пирура.

Pyrrhura_molinae

Pyrrhura molinae (молина пирура) By Eric Sonstroem from California, USA (Green-Cheeked ConureUploaded by snowmanradio) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Иако су различите врсте, могу хибридизовати, тако да су примерци добијени укрштањем ове две врсте често јављају у понуди одгајивача. Ови примерци обично имају помешане одлике обе врсте. Иако гајење хибрида није ништа лоше, препорука је да се ове врсте не мешају уколико се не добро не познају правила наслеђивања код птица и сврха самог укрштања.

Означено са: , , , ,

Оставите одговор