Без алата нема заната…

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailby feather

Ваза папагаји можда не спадају у папагаје живахних боја, нити су познати по брбљивости и способности да нас увесељавају изводећи разне трикове. Нису ни најчешћи становници домова авикултуриста, одгајивачница и зоолошких вртова. Многи искусни љубитељи птица можда никад нису чули за њих. Ипак, од недавно, они су светске звезде међу папагајима, због једне особине коју мало врста папагаја поседује – способни су да користе алат.

Coracopsis vasa

Ваза папагај – Coracopsis vasa – By AEM (Picasa Web Albums) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

У пролеће 2013. године научници из Lincolnshire парка за дивље животиње су уочили да ваза папагаји користе каменчиће да издробе љуштуре шкољки како би обезбедили преко потребан калцијум. Папагаји су се користили кљуном како би на прави начин каменом притиснули љуштуре, не би ли их издробили на ситније комаде. Притом, љуштуре су придржаване ногом.

Интересантно је да је од 370 врста папагаја, до сада, само код аре хијацинте (Anodorhynchus hyacinthinus) и палма какадуа (Probosciger aterrimus) уочено да користе алат. Надамо се да ће ова изузетна особина ваза папагаја да им омогући да изађу из анонимности у којој се неправедно налазе.

Означено са: , , , ,

Оставите одговор